top of page

Більше сотні українок спробували себе у підприємництві завдяки програмі UWE Hub

Більше сотні українок спробували себе у підприємництві завдяки програмі UWE Hub, 17 з них пітчили власні проєкти у фіналі

Завершилася перша хвиля навчання у UWE_Hub (Ukrainian Women Entrepreneurs Hub) для жінок в Україні та за її межами, які мають власну справу, лише планують її розпочати або перемістити територіально. 17 українок представляли власні проєкти під час Pitching Night. Рівно за 2 хвилини виступу трьом з них вдалося переконати членів журі у тому, що їх бізнес вартий уваги інвесторів, а також у тому, що головний приз UWE Hub – грант на суму 4 тисячі доларів на оплату консультаційних та експертних послуг, має дістатися саме їм.

Організатори програми — CSR Ukraine. Партнери програми — Український Фонд Стартапів (USF)

“Ми не дарма обрали фронт допомоги українкам-підприємицям, адже коли я особисто знаходилась певний час за кордоном, то зрозуміла, наскільки дівчатам важливо об’єднуватись. І для нашої команди це було найважливішою місією. Ми відібрали 196 учасниць, і більшість з них навчались, будучи в Україні. Ці жінки прийшли в програму з бізнес-ідеями, а вийшли з неї – з бізнес-стратегією. В наступній нашій програмі ми хотіли б охопити якомога більше країн, аби українки, знаходячись в різних куточках світу, розвивали українську економіку”, – Марина Саприкіна, Голова правління ГО Центр “Розвиток КСВ”


Упродовж 6 тижнів учасниці UWE Hub відвідали 6 навчальних лекцій. Їхніми лекторами і лекторками були: Дмитро Швець, Засновник проєкту n.cubator, Директор консалтингової компанії Start Global, Ірина Тимощенко-Петрова, Експертка в області стратегічного планування та організаційного розвитку, Олена Лісовіна, Тренерка з фінансової моделі, Віктор Дубровін, Kоуч-консультант зі стратегії, розвитку лідерів та топ-команд, Ольга Галянт, Голова представництва Global Swiss Group (Pharma), Наталія Найда, Розробка MVP продукту, бізнес-планування, аналіз перспективних напрямків розвитку, стратегічний маркетинг і продажі.


Українки знайомилися та обмінювались досвідом на нетворкінг-зустрічах, індивідуально працювали з менторами і менторками над власними бізнес-планами. Серед менторів/ок: Анна Карамазіна, CEO & Сo-фаундер at Costless, понад 15 років в ІТ бізнесі (GlobalLogic, Miratech, NetCracker), Дмитро Кухарев, Засновник та СЕО “Greenbin.app”, Анастасія Силенок, співзасновниця інноваційної компанії Digitizing.Space, експертка з організації комплексних проектів від ідеї до реалізації, Еммануель Льов, IT – консультант, суддя міжнародних IT конференцій, ментор, співзасновник “Emervill”, Василь Дуб, CEO та Співзасновник “ANIMAL ID”, Startups консультат (Tech, Web 3.0), публічний спікер, Максим Грант, венчурний аналітик агенції інновацій Center42, ментор, Анастасія Силенок, співзасновниця інноваційної компанії Digitizing.Space, експертка з організації комплексних проектів від ідеї до реалізації.

В якості додаткової можливості і не лише для учасниць програми, а і для зацікавлених у темі розвитку власної справи жінок та дівчат, були проведені відкриті онлайн-лекції про ментальне здоров’я і як підприємицям підтримувати та мотивувати себе в умовах невизначеності, про правила, які допоможуть і навпаки – не допоможуть отримати інвестиції (досвід обох кейсів), про те, як отримати гранти від 5000 евро до 200 тис. евро для жіночого бізнесу в різних сферах, про підкорення найвищих вершин в обох сенсах, про гендерну рівність у новій реальності і реальна стартап історія від українки з Силіконової Долини.


За результатами першої хвилі програми, 28 українок отримали сертифікати про успішне проходження курсу з практичного навчання підприємництву в UWE_hub. Всі ці жінки мають досвід системного підходу до розбудови та розвитку власної справи і пройшли шлях від створення візії визначення потреб клієнтів до покрокового стратегічного планування бізнесу.


На фінальному заході UWE Hub 17 жінок в реальному часі пітчили свої проєкти за категоріями: “Виробництво та продаж товарів”, “Консалтинговий бізнес”, “HoReCa”, “Мистецтво”. Власне переможницями стали: Вероніка Толстюк та її проєкт інтер’єрний декор “UNika” – вироби з епоксидної смоли, Соломія Братах і її проєкт конфітюр з троянди “Терта ружа”, для якої один з менторів програми, суддя міжнародних IT конференцій, ментор, співзасновник “Emervill” та член журі Pitching Night Емануель Льов, виявив бажання провести індивідуальну консультацію, а також Людмила Киселиця з її проєктом театр тіней “Verba”. Проєкт Людмили, окрім отримання 4 тис доларів на консультаційну та експертну підтримку, був обраний на індивідуальний фандрейзинг UVCA (Українською асоціацією венчурних та приватних інвесторів).

“Пищу від радості та вдячності разом зі своєю командою! Дякую дівчатам-учасницям за теплоту, а організаторам – за можливість прожити ці півтора місяці разом! Скажу так: ніколи не пізно навчатись. Купа знань і рішень, невідомих до цього, прийшли до мене саме під час навчання у UWE Hub”, – Людмила Киселиця, переможниця UWE Hub


Запрошені організаторами ментори та менторки консультували учасниць та готували їх до фінальних виступів і ночі пітчингу, а потім раділи за кожну свою менті, що стала переможицею: “Бути ментором – це отримувати повідомлення «Привіт. Я виграла грант. Дякую за допомогу» і радіти цьому, напевно, більше за свою менті. Бо саме такі слова мотивують рухатись далі, рости як професіонал та долучатись до різних ініціатив заради світлого майбутнього нашої країни.”, – Анастасія Островська, екс-радниця з питань комунікацій Віцепрем’єра Міністра цифрової трансформації, менторка переможниці гранту Вероніки Толстюк

Перша хвиля проєкту UWE Hub закінчилась, але не сам проєкт. Відповідно до зворотнього зв’язку, всі 100% учасниць готові порадити програму UWE_hub подругам, колегам, знайомим. Хаб продовжує своє існування і розвиток задля підтримки жінок-підприємиць. Організаторами програми плануються відкриті зустрічі для всіх охочих на тему бізнесу та підприємництва, а також неформальні зустрічі закритого формату – лише для ком’юніті UWE Hub. За результатами першої програми, нетворкінг-зустрічі стануть традицією, адже саме вони найбільше відгукнулися жінкам.


Не менш важливо, що UWE Hub не обмежуватиметься онайн програмою, організовуючи офлайн івенти в різних країнах Європи. І вже у найближчому майбутньому відкриються офлайн UWE Hubs у звільнених містах України з дитячими кімнатами, аби жінки з дітьми також не боялися ставати ефективними лідерками, жінками у бізнесі, які рушать зміни на рівні країни.

Записатися у лист очікування програми UWE Hubhttps://www.uwehub.org/registration-form

Програма UWE_Hub реалізується в межах програми “Мріємо та діємо”, що впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну Разом (БУР), Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.

bottom of page